Graafinen
suunnittelu


Kuvitustyö


Valokuvaus


Netti, ääni, musiikki

Yhteystiedot


Takaisin etusivulle

 

 


Ehkäpä ääntä ja musiikkiakin

Tämä on itselleni harrastus, mutta jos jossakin projektissa ääntä tai musiikkia tarvitaan, niin ehkäpä sekin onnistuu.

Nämä musiikit on valmiiksi kasattu Cubase-ohjelmalla. Mukana on oikeasti äänitettyä laulua ja oikeilla soittimilla soitettua ääniraitaa, mutta monet on soitettu samplatuilla soittimilla.

Seuraavassa on muutamia musiikki- ja ääninäytteitä. Niissä soi sekä aitoja äänitettyjä ääniä että samplattuja soittimia.

Soundcloud ja Youtube haluavat, että minä kerron niiden lähettelevän omia evästeitään, jos uskallat noita kuunnella, enkä voi sille mitään.

Musiikkinäytteitä

Round Midnight (Thelonius Monk). Vanha seinäkello, tenorifoni, piano ja synteettisiä ääniä:

 

Timbe(r)man · ’Round Midnight

 

Hyvää joulua ja uutta vuotta 2021!

 

 

Olen viime ajat yrittänyt oppia soittamaan tenorisaksofonia. Tässä viileän fiiliksen Summertime. Huuliharppu ja Melodica ovat tenorifonin ohella hienoja soittimia. Muut soittimet ovat samplattuja ääniä, ja niitä soitan tietokoneella ja koskettimistolla (keyboard).

 

Sitten kokonaan akustinen äänite. Tässä soi pyyhkeillä preparoitu flyygeli, mikä tarkoittaa sitä, että osa kielistä on vaiennettu tunkemalla kaksi Finlaysonin pyyhettä kielien ja metallirungon väliin. Kaksi äänitystä päällekkäin, tausta ja improvisoitu sooloilu, vähän kuin kolmekätisesti soitettu. Videoiden tekemisestä opin jotakin. Luulin että kun kappale on ensin äänitetty, voisin sitten kuvata videon niin, että laitan äänityksen soimaan ja kuvaan kun soitan suunnilleen samoin. Eihän sitä osaa soittaa samoin uudestaan ja siksi sormet menevät aivan eri tahtiin kuin ääni – kuin surkeasti dubatussa elokuvassa. Laitoin sitten väliin kivoja kukkien kuvia, ettei koko ajan tarvi katsella väärin soittavia sormia. Yksi ruusu on kasvanut laaksossa (trad.).

What are you doing the rest of your life? (Michel Legrand). Tässä livenauhoituksessa on taustalla tietokoneella, samplatuilla soittimilla, tekemäni orkesteritausta. 

 

Samasta kappaleesta vanhempi nauhoitus, jossa taustalla pelkkä sähköpiano.

Sitten lisää musiikkia, jossa soitetaan myös soittimia jotka toivottavasti kuulostavat oikeilta, mutta ovat ihan vain bitteinä tietokoneessa. Aluksi yksi kokonaan oma kappale, itse myös sävelletty: Days ex machina.


Surusointuista kansanmusiikkia on aina ilo muokata. Seuraava on ruotsalaista. Visa från Utanmyra tuli tunnetuksi Jan Johanssonin Jazz på svenska -levytyksestä, jota mukaillen tämäkin versio on soinnutettu. Varoitus: tämä on taidetta ja siksi se kestää kahdeksan minuuttia.

Hauskaa on myös sovittaa suomalaista vanhaa iskelmää jotenkin erilaisella tavalla. Säveltäjä on tietysti Toivo Kärki (ja sanoittaja Kerttu Mustonen, vaikkei tässä versiossa sanoja olekaan): Siks oon mä suruinen.



Sitten pari kappaletta Jacques Brelia: loistava laulaja Terhi Ylikoski ja flyygeli. Suomalaiset sanat Liisa Ryömä. Ala vetää vaan ja Amsterdam.

Tuosta kappaleesta Ala vetää vaan (Ne me quitte pas / If you go away / Älä mene pois) olin aiemmin tehnyt tällaisen pianosovituksen.

Olen aina ajatellut, että enkö voisi itse säveltää ja soittaa pianolla häpeämättömän romanttista ja yksinkertaista musiikkia. Säveltäminenhän on vain hidasta ja harkittua improvisointia ja kaikki maailman sävelmät pyörittelevät samoja sointu- ja sävelkulkuja. Tässä sitten ensimmäinen säveltämäni Nocturne.

Viime aikoina on pitänyt myös yrittää opetella soittamaan sopraanofonia. Gloomy sunday. Alunperin unkarilaisen kappaleen (säv. Rezső Seress) teki kuuluisaksi Billie Holiday vuonna 1942.

Sitten muutamia joululauluja, sillä usean joulun alla ole tehnyt niistä versioita joulutervehdykseksi.
Ensin videon kera Varpunen jouluaamuna, jossa soitan sopraanosaksofonin lisäksi syntetisaattoriääniä ja taas pyyhkeellä preparoitua flyygeliä. Pianoäänityksiä on päällekkäin kaksi. Säveltäjä on Otto Kotilainen.

Huuliharppu on hieno soitin, vaikka ei osaisi kuin muutaman äänen soittaa. Onneksi tämä melodia on niin helppo. Samplatuista tai synteettisistä soittimista löytyy kaikkea kivaa, kuten etnistä huilua tai tuulen suhinaa. Heinillä härkien kaukalon.

Tuikkikaa oi joulun tähtöset (säv. P.J. Hannikainen) lyhyenä piano + foni -tervehdyksenä.

Jouluyö, juhlayö (Franz Gruber) soi nyt näin. Asialla on kolme tenoria, siis kolme tenorifonia, joita kaikkia minä soitan. Vähän gospel-urkua ja sen sellaista lisäksi, niin kuulostaa kuin meksikolaiselta toriorkesterilta.

 

Tässä on muutamia harjoitussoittoäänitteitä jazzin suunnalta. Vanhemmissa soi halpa kiinalainen aloitusfoni, joka oikeasti oli yllättävän hyvä, joissakin muissa vanhempi ja kalliimpi soitin. Mutta koska kaikki on kuitenkin lopulta soittajasta kiinni niin samapa tuo. Osan haluaisin kyllä äänittää uudestaan, ja ehkäpä joskus sen teenkin.

Fonin soittoa aloittaessani tein ihan alussa oman jazz-trio-sävellykseni sillä ajatuksella, että aloittelijan on tosi helppo soittaa se. Minäkin osasin soittaa ja äänittää tämän jo puolen vuoden harjoittelun jälkeen.

 

Duo Marinadi on Anja Veckin ja Terhi Ylikosken duo. Sovitin, soitin ja äänitin kaksi kappaletta heidän ohjelmistostaan. Kuu (Kari Peitsamo) ja Balladi (Anssi Tikanmäki).

 

 

J.S. Bachia jatsiksi väännettynä. Kun aloin tätä tietokoneella musisointia, halusin kokeilla kaikenlaista. Tässä sitten yksi Bachin Preludi ensin perinteisesti oikealla pianolla soitettuna. Sen jälkeen muka jazziksi muunnettuna niin että joka toistossa aina tulee jotakin uutta.

 

Melodica (Melodion, Pianica) on hieno soitin. Tiedättehän – se Hohner jota lapsena soitettiin. Hinta-laatusuhteeltaan aivan fantastinen soitin. Nuoruustango (säv. Kaj Chydenius).

 

Täällä taas on kopio vuosia sitten tekemästäni Järvenpään teatterin Tarpeettomia ihmisiä -näytelmän nettisivuista. Avaussivulla on flash-animaatio, jossa yhdistyy graafinen suunnittelu, valokuvaus, kuvankäsittely, äänen äänittäminen, muokkaus, säveltäminen ja toteuttaminen. Flash-animaatiot netissä taisivat jäädä jo historiaan, joten hyvä etten enempää opetellut niitä tekemään.

© Timbe(r)man/Timo Saarinen sekä muut tekijät. Muut tekijätiedot löytyvät Soundcloudista tai Youtubesta ääninäytteiden yhteydestä.