Reko Lundán


Pauliina Naala
20 vuotta näyttämöllä


Esityksen tekijät


Medialle


Etusivulle

Jos jäät työttömäksi

Jos joudut perheväkivallan uhriksi

 

Reko Lundán

Reko Lundán (2.4.1969-27.10.2006) oli 2000-luvun alun tärkeimpiä suomalaisia näytelmäkirjailijoita. Hän uskoi teatterin yhteiskunnalliseen ja eettiseen merkitykseen aikana, jolloin teatteriesitykset yhä enemmän muuttuivat massaviihteeksi.

Samalla kun suomalainen yhteiskunta eli talouden kovimmassa nousussa koskaan, Lundán kirjoitti näytelmiä, joissa esiintyivät pörssitalouden marginaaliin jääneet tavikset — esimerkiksi Tarpeettomien ihmisten työttömäksi jäävä ammattimies. Viimeisenä työnään mies asensi automaatiolinjan, jonka jälkeen häntä ei enää tarvittu. Vaimon pienellä palkalla ei asuntoa makseta, mutta työttömyyspäivärahan se kyllä vie.

Reko Lundán opiskeli Teatterikorkeakoulussa dramaturgia ja valmistui 1994. Hänen esikoisromaaninsa Ilman suuria suruja oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2002. Hänen toinen romaaninsa Rinnakkain ilmestyi 2004.

Reko Lundán ehti kirjoittaa yhdeksän näytelmää, joista tunnetuimmat ovat viimeiset viisi: Aina joku eksyy (1998), Teillä ei ollut nimiä (2001), Tarpeettomia ihmisiä (2003), Ihmisiä hyvinvointivaltiossa (2003) ja Kutsumattomia vieraita (2006).
Reko Lundán kuoli aivokasvaimeen vuonna 2006. Hänen viimeinen julkaistu teoksensa oli yhdessä puolisonsa Tina Lundánin kanssa kirjoitettu Viikkoja, kuukausia.

Katso Reko Lundán Ylen arkistossa. Haastattelu vuonna 2002 ja keskustelu teatterin tilasta Aila Lavasteen ja Pentti Paavolaisen kanssa vuonna 2003.

Lue Reko Lundánin haastattelu City-lehdessä vuonna 2001, kun valuuttana oli vielä markka!

Lue Reko Lundánin haastattelu Helsingin Sanomissa vähän ennen hänen kuolemaansa. Reko Lundánin muistokirjoitus Helsingin Sanomissa 27.10.2006.

Anna myös oma kommenttisi näytelmästä: Järvenpään teatteri Facebookissa.

www.jarvenpaanteatteri.fi